Фото Халатурник Віталій Вікторович
Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Халатурник Віталій Вікторович - Tuesday 4 January 2011 19:14 PM
 
Який інтернет-браузер є оптимальним для створення та редагування електронних навчальних курсів в середовищі MOODLE?
Ходоровський В.М.
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
 
Для роботи в MOODLE підходять такі браузери:
  • Mozilla Firefox;
  • Internet Explorer.
Крім того, після того як система була переведена на наш власний (університетський) сервер (4.01.2011 р.), також виявлена можливість належної роботи Google Chrome.
Широкие глазаГараздюком О.І. встановлена доцільність використання Internet Explorer під час створення та редагування веб-сторінок (html), оскільки саме в IE немає проблем з пробілами в тексті після очищення HTML-тегів, які використовуються в MS Word. 
Davydenko Igor
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Давиденко Ігор Святославович - Thursday 20 January 2011 20:15 PM
 
На превеликий жаль, має значення не тільки назва Браузера, а навіть його версія і набір додатків, плагінів, скриптів, налаштувань тощо.

В Moodle надзвичайно "тупий" (вибачте за відвертість) редактор. Головна тупість, полягає в тому, що в різних браузерах він себе поводить по-різному, тобто нестандартно, особливо стосовно форматування тексту. На мій погляд, цей недолік просто неприпустимий. Невиправдано втрачається час на доводку елементарного завдання. А щодо "пробілів" (які зникають) - тут хочеться застосувати окремі міцні слова (для дуже вузької аудиторії).

Багато часу втратив на пошук оптимального браузера.

На даний час зупинився на GoogleChrome 8-ма версія (стабільна).
Швидкість обробки сторінок навіть на моєму допотопному ноутбуці 2005 року пристойна. FireFox (різні версії) дууууууже повільний, хоч версія 4.09 (бета) ще більш-менш працює. Форматування в GoogleChrome покраще, ніж в інших тестованих мною браузерах, але глюків все одно достатньо. Коли мене зовсім "дістає" нестандартне форматування у випробуваних браузерах, тоді відкриваю сайт Moodle в браузері Opera (11 версія) і вручну очищую форматування (не теги Word, а будь-яке форматування).

P.S. Руки потрібно викрутити криворуким програмістам Moodle (як компенсацію за втрачений нами час на боротьбу з штучними проблемами). Це прихований текст, його бачу тільки я Посмішка

Фото Халатурник Віталій Вікторович
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Халатурник Віталій Вікторович - Friday 21 January 2011 00:24 AM
 
щодо рук - підтримую на 100%Улыбка
Фото Горюнов Юрій
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Горюнов Юрій - Sunday 23 January 2011 15:35 PM
 

Використання Mozilla Firefox, Adobe Dreamweaver та AkelPad вирішує 90% проблем пов'язаних з форматуванням текстового матеріалу будь-якої складності.

На здоров'я! Посмішка

Davydenko Igor
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Давиденко Ігор Святославович - Sunday 23 January 2011 18:53 PM
 
Юрій, гарно дякуємо за пораду. Раді будь-яким спробам нам підсказати, як вирішити проблеми. Може хтось і скористується цією порадою. Але "танок з бубнами" напевно буде весь час до тих пір, поки не зроблять нормальний редактор для наповнення Moodle. Це основна проблема.
Нюансики:
Mozilla Firefox, AkelPad - безкоштовні. А Adobe Dreamweaver - дещо коштує і для більш-менш нормальної роботи потребує знову ж таки екрану з великим розрішенням, ну і потрібні певні навики. Той, хто сподівається, що відкриє Adobe Dreamweaver і одразу почне працювати - помиляється. Є рішення простіші, але це знову ж "танок з бубнами".
Для викладачів потрібні прості рішення і це не пов'язано з рівнем інтелекту. Кожен з нас має повне своє навантаження на кафедрі і тому до Moodle руки доходять тільки час від часу - тому система наповнення повинна бути така, яка не вимагає постійного практикування. Нинішня ж система наповнення Moodle - саме така, що її можна нормально навповнювати, тільки якщо кожен день практикуватися. А нам потрібен інструмент, такий як Ворд - простий, але потужний. Включив і працюєш над змістовним аспектом, а не над тим, яким шляхом досягти елементарного ефекту.

Я для себе ще не маю оптимального рішення. Знахожуся у пошуку.
Фото Горюнов Юрій
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Горюнов Юрій - Sunday 23 January 2011 19:36 PM
 
А нащо як вихідний формат брати саме вордівські стандарти? Краще відразу оформляти в html-форматі за допомогою будь-якого візуального html-редактора (їх на теренах інтернету безліч, як безкоштовних так і платних). Тобто можно форматувати або просто копіювати в html-редактор текст, картинки і т.д., а на виході відразу отримувати повністю форматований та готовий для імпорту у Moodle матеріал.

Davydenko Igor
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Давиденко Ігор Святославович - Sunday 23 January 2011 20:32 PM
 
І як його (html-файл) імпортувати? Є позитивний досвід?
Чи це поки що теорія? Бо Олександр Миколайович пропонував поскладніше варіант, навіть з установкою Apache и прибамбасов.

Якщо можливий імпорт html-файла (існує така проста процедура) - я на цей метод перехожу просто негайно, бо знаю, що з цим робити. Це в значній мірі вирішило б проблему низької продуктивності процедури наповнення дистанційних курсів в Moodle.

Юрій, підскажіть, будь ласка, методику імпорта в Moodle готового html-файла, якщо знаєте. Зробите дуже гарну справу. Можливо, все простіше, ніж нам поки що здається?
Фото Горюнов Юрій
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Горюнов Юрій - Sunday 23 January 2011 20:46 PM
 
Спосіб імпорту залежить від елемента курсу або ресурсу.

Перспективним для автономного формування та подальшого завантаження в курс вважаю SCORM-пакети.
Davydenko Igor
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Давиденко Ігор Святославович - Sunday 23 January 2011 21:18 PM
 
Звісно, що мова йде в першу чергу про елемент курсу "веб-сторінка". Хоча би це.

Але в ідеалі, дуже кортить, щоби можна було редагувати офлайн, а потім вивантажувати основну сторінку курса з усім її вмістом. У принципі, редагувати основну сторінку офлайн можу, а ось як її повернути назад? Це ж не FTP.

До речі, експерименти з SCORM-пакетами люди роблять (нагуглив) - тільки з кирилецею у них поки що проблеми (для прикладу - http://moodle.org/mod/forum/discuss.php?d=49628).

Але напрямок Ви нам підказали, дякую.

А ще у мене з'явилася одна підозра, що потрібно перейти на Linux і на його FireFox (саме FireFox під Linux, напевно, мають на увазі розробники Moodle, коли рекомендують цей браузер), оскільки наша Moodle базується на LMS (Linux), а ми з нею взаємодіємо через Windows. Корінь проблем форматування, можливо, у неповній сумісності цих ОС (це - повертаючись до теми кращого браузера).
Davydenko Igor
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Давиденко Ігор Святославович - Sunday 23 January 2011 22:53 PM
 
Так i сталося. Мої підозри щодо теми "не дружби" Linux- Windows, здається, виправдовуються.

Зробив експеримент - запустив свій комп'ютер з під Linux (Live CD).
Результат:
В браузерi FireFox для Linux проблем з форматуванням ЗОВСІМ не було, але саме головне - з пробілами також все гаразд, вони не зникли і не додалися (можете подивитися два варіанти переліку препаратів до Модуля 2 з Патоморфології - остання тема N42, як кажуть "небо і земля").

Цю відповідь також даю з під Linux.

Отже, Moodle "заточена" під Linux. Так що не шукайте кращого браузера під Windows, бо Moodle в плані наповнення курсів - розроблена для Linux. А ось переглядати курси Moodle немає проблем ні для яких поширених ОС. Навіть пробував з Android - все нормально.

І що тепер робити? Переходити на Linux? Дуже може бути.

Кому потрібно - можу подарувати ISO-образ, або записати CD чи DVD (мова йде про успішно випробуваний мною варіант Linux). Хоча зараз знайти нормальний дистрибутив в iнтернеті - не проблема.
Davydenko Igor
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Давиденко Ігор Святославович - Thursday 27 January 2011 21:34 PM
 
Остаточно переконався, що Moodle розробляли з під Linux.
Ось пара посилань.
1) англійською - http://www.linuxjournal.com/article/7478
2) російською - http://docs.moodle.org/ru/%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0_Moodle.

Знімаю свої попередні зауваження щодо рук програмістів Moodle. Вони зробили все прямо (не криво), за умови, якщо курси наповнювати з під Linux. Тільки потрібно мати на Лінаксі ще й Офісний пакет, наприклад, OpenOffice (він безкоштовний). І тоді проблем з форматуванням і пробілами немає.

До речі, є такі Лінакси, на яких можна одразу починати працювати без спеціальної підготовки, наприклад, Лінакс на основі Ubuntu від компанії ІнфраРесурс (там все оптимально укомплектовано, навіть на LiveCD/DVD є все необхідне для наповнення курсів Moodle - браузер FireFox, офісний пакет OpenOffice, редактор растрової графіки GIMP, відео- та аудіо- програвачі). Краще за це поки що нічого не знайшов. Гарно підтримує кирилицю, у т.ч. - українську, головне - це правильно виставити мову і кодування Unicode, при цьому будуть доступні всі українські літери прямо з клавіатури - їєіґ і апостроф. Ну й інтернет потрібно знати, як налаштувати. Ось тут, щоправда, універсальних порад немає.
Davydenko Igor
Re: Найкращий інтернет-браузер для роботи в MOODLE
від Давиденко Ігор Святославович - Wednesday 22 June 2011 07:35 AM
 
Можливо, що проблеми з форматуванням у Moodle може вирішити маленька програмка PureText (Опис програми від авторів: "Часто бывает, что нужно вставить текст из документа Word на сайт. Часто бывает, что текст вставляется вместе с форматированием, и выглядит из-за этого некрасиво. Часто люди решают эту проблему так: скопировать из ворда, вставить в блокнот, копировать из блокнота, вставить на сайт. Утилита PureText позволяет избавиться от необходимости использования блокнота в этих целях. С ней текст можно вставить без форматирования с помощью горячих клавиш WinKey+V. Текст вставится чистый, без всякого форматирования. Утилита не требует установки. Позволяет ставить себя в автозагрузку. Целиком и полностью бесплатна. Весит всего 30 Килобайт.") - посилання: http://best-soft.ru/programs/6095.html