Фото Сажин Сергій Іпполітович
Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Сажин Сергій Іпполітович - Thursday 6 January 2011 00:46 AM
 
Власне не можна зберегти, відновити, перенести, еtс базу даних будь-якого курсу. До переїзду на інший сервер все працювало...
Ходоровський В.М.
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
 
Будемо розбиратися...
Мельничук Олександр Миколайович
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Doctor MOM - Thursday 6 January 2011 15:21 PM
 
Поступово виловлюємо мухи і налаштовуємо вже наш сервер. Дякую і прошу вибачити за тимчасові незручності.
Davydenko Igor
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Давиденко Ігор Святославович - Thursday 20 January 2011 20:10 PM
 
У мене були лише короткочасні проблеми з бекапом. А так - все добре працює. Скачав бекапні архіви навіть собі на комп'ютер. Сподіваюсь, що цю функцію адміністрація сайту не прибере (як, наприклад, прибрала функцію прямого переходу на два абсолютно пристойні медичні сайти), у мене на неї великі плани.

P.S. Шановний, Олександре Миколайовичу, а скільки адміністраторів у сайту? Чи ведуться логи дій адміністраторів?
Мельничук Олександр Миколайович
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Doctor MOM - Friday 21 January 2011 09:46 AM
 
Функцію резервного архівування та відновлення і в думках не було відключати. Автоматично через день робиться архівування курсу, але не більше ніж 10 архівів, тобто зберігається інформація за останні 20 днів.
На сайті moodle.bsmu.edu.ua є декілька адміністраторів, у кожного своя робота.

На сайті ведуться логи всіх користувачів і адміністраторів також.

P.S. На прохання наших викладачів запущено сервер для безболісного тестування по наповненню інформацією своїх курсів. Сайт - http://moodletest.bsmu.edu.ua
Davydenko Igor
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Давиденко Ігор Святославович - Friday 21 January 2011 14:43 PM
 
О.М., дякую за відповідь. Але я мав на увазі не відключення функції бекапів на самому сайті, а можливість відключення функції скачування на свій комп'ютер архівного файла бекапа (що я вже зробив). Можливо, що я маю ідею фікс, але є певна надія, що можна буде колись свій курс редагувати в режимі "офлайн", а потім вивантажувати його на сайт через функцію відновлення бекапа. Бо повільність наповнення курсу в режимі "онлайн" просто засмучує - з нас ніхто не знімав своїх звичних обов'язків і навантаження, робота над дистанційними курсами є додатковою, тому має бути продуктивною. А коли звичні операції потрібно виконувати "через пельвіну" з причини особливостей редактора та режиму онлайн, ентузіазм потроху спадає. Ми (викладачі) повинні більше витрачати час на зміст матеріалу, а не на те, яким чином його все ж "засунути" в ... на сайт в такому вигляді, як ми його собі уявляємо.
P.S. "сервер для безболісного тестування по наповненню інформацією своїх курсів".  Цими словами абсолютно все сказано ... Щось з продуктивністю таки треба робити.
Ходоровський В.М.
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
 
У LMS Moodle ВІДСУТНЯ можливість адміністративного відключення функції скачування бекапа на комп'ютер користувача. Більше того, тимчасовим положенням про ЕНК передбачений обов`язок т'ютора щодо резервного копіювання курсу не рідше 1 разу на місяць.
Davydenko Igor
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Давиденко Ігор Святославович - Friday 21 January 2011 14:38 PM
 
Шановний Володимире Михайловичу, дякую. 
Гарно все ж було би дізнатися перелік адміністраторів сайта і перелік їхніх функцій персонально (Олександр Миколайович з цього приводу висловлюється дуже розпливчасто), щоб не робити дурної роботи. Зокрема, я на курсі "Патоморфологія" зробив два посилання на медичні сайти, вони спочатку працювали, а потім відключили одне посилання, а за ним через тиждень і наступне (бекапи як доказ маю). Без адміністрування таке статися не могло. Мені звісно, причини відомі, але не це головне. Головне, не продуктивно робити ту роботу, яку потім спотворюють без погодження і пояснень.
Мельничук Олександр Миколайович
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Doctor MOM - Friday 21 January 2011 15:08 PM
 
1. Можливість локально наповнювати курс у вас є. Для цього необхідно на локальний комп проінсталювати Apache, MySQL та PHP, ну звичайно Moodle. Почати можна з Denver (включає в себе Apache, MySQL та PHP).
Щодо продуктивності. Процесор на сервері максимум був завантажений до 3%, канал доступу до інтернет максимум до 25%. Максимальний час генерації сторінки 0.8 сек. Тормознутість скоріш за все пов*язана з внутрішньою архітектурою Moodle, для прикладу генерація стартової сторінки це - Included 446 files.
Звичайно і від комп*ютера вчителя багато залежить.Посмішка

2. Тестовий сервер створено з метою відпрацювання та налаштування різноманітних програмних модулів. Якщо у вас є бажання встановити той чи інший модуль (плагін) звертайтесь.

3. Користувачі з правами адміністратора:
Бойчук Т.М.
Ходоровський В.М.
Ткач Є.П.
Мельничук О.М.
Davydenko Igor
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Давиденко Ігор Святославович - Friday 21 January 2011 15:51 PM
 
Дякую.
Трохи роз'яснюється. 
Локальне наповнення приблизно так і уявляв собі. Але можна і простіше організувати процес, на мій погляд.
А продуктивність - поняття звісно ж інтегральне. Прекрасні потужності сервера і каналів, мені здається, обмежені "голковим вушком" - внутрішньою архітектурою Moodle, його незручного редактора (більше всього "дістає" саме він) та ще низки особливостей (наприклад, я переконаний в тому, що ті, хто писали код Moodle, мали в своєму розпорядженні екрани монітора з дуже великим розрішенням, тому керуючі кнопки так розкидані по робочому полю, а про нас з маленькими екранами та допотопними комп'ютерами вони не подумали - на нашій кафедрі два РС 1999 та 2002 рр. з розділенням монітора 800х600 пікселів). Помітив, що чим більше інформації на курсі, тим повільніше він редагується онлайн, хоча щодо читання проблем не помітив. 
P.S. Ви праві, "від  комп*ютера вчителя багато залежить". Але маємо те, що маємо, і навряд будемо мати інше. Тому продуктивність не може бути високою не з причини сервера чи каналів, а з причин нашої допотопної техніки, але найбільше - це незручного редактора курсів Moodle та його нестандартної поведінки - на одні й ті ж установки видається різний результат форматування. Висновок: для якісного наповнення курсів з причин об'єктивної продуктивності Moodle (не сервера та каналів) знадобиться більше часу, ніж могло здатися на перший погляд.
Мельничук Олександр Миколайович
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Doctor MOM - Saturday 22 January 2011 12:40 PM
 
Вже вийшла версія Moodle 2.0, багато косяків вилікували. Ми плануємо перехід на цю версію з вересня 2011. Такі рекомендації самих розробників.

Щодо використання власних комп'ютерів цікава стаття на Хабрі - "Схема BYOC: принеси на работу личный компьютер"
Davydenko Igor
Re: Бекап ("Резервное копирование", "Backup")
від Давиденко Ігор Святославович - Saturday 22 January 2011 13:20 PM
 
А ось це - топ-новина. Бо бажання наповнити дистанційні курси є велике (задумок є багато), але з наявним часом на це - просто "запара". Хочеться, щоб був простий і ефективний інструмент, щоб витрачати свій час більш ефективно - не на те, ЯК внести, а на те, ЩО внести.